dinsdag 21 oktober 2014

Recept: Peposo


Oh, wat komt die regen
met bakken naar beneden...
Zo'n gure dag
vraagt om een stoofpot!
 Gelukkig,
hadden jullie het recept van peposo
van mij tegoed ;)






Peposo

Nodig:
2½ kg runderschenkel 
20 tenen knoflook (gepeld) 
4 el zwarte peper (uit de molen) 
zeezout 
5 takjes verse rozemarijn 
2 flesjes Chianti
2 laurierblaadjes

Bereiding:
Snijd het vlees in dikke stukken van het bot.
Neem een grote stoofpan waar alles precies in past.
Leg een laag vlees in de pan en daar bovenop een paar hele tenen knoflook. 
Strooi er vervolgens één van de eetlepels peper en een beetje zout over en leg er een of twee takjes rozemarijn op. 
Dan weer een laag vlees en zo doorgaan tot alle ingrediënten op zijn en de pan bijna vol is. 
Leg als laatste het bot en de laurierblaadjes in de pan, giet de wijn erover en giet er, indien nodig, zoveel water bij dat het vlees onder staat. 

Breng het aan de kook en dek dan de pan strak af met een dubbele laag aluminiumfolie. Er mag geen vocht ontsnappen. 
Zet de pan ongeveer 6 uur (of tot het vlees goed mals is) in de voorverwarmde oven (zo'n 150˚ C). Ik gebruikte daarvoor de bakoven.
ls het vlees gaar is, dan schep je het bovendrijvende vet af en haal je het bot, de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn uit de pan.

 
Het boterzachte vlees steek je met een lepel kapot.


Eet het als lunch of hapje op een geroosterde bruschetta met wat drupjes olie erover gesprenkeld, of als maaltijd met aardappeltjes of rijst.

Zin in een variatie? Dan kun je bijvoorbeeld ook ui of tomaten toevoegen, of anders kruiden met salie of kruidnagel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten