zaterdag 14 februari 2015

Melk - een fabel voor elk!

Een paar dagen geleden 
vond ik deze flyer in de brievenbus:




Huh? Wat?
Wat een onzin!

Mijnheer en Mevrouw Melkunie,
mijn excuses als u zich onjuist bejegend voelt door wat ik schrijf.
Het is namelijk niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen,
en het is zeker niet mijn bedoeling
om onjuist te zijn!


1.
Vers? Wat is vers?
De melk zit 2 dagen in de tank op de boerderij,
wordt daarna getransporteerd naar de fabriek
alwaar de melk verwarmd en, 
van de room gescheiden wordt,
en daarna door een nieuw versfilter gaat.
Daarna gaat de melk in pakken,
naar de supermarkt,
naar de klant
en dán is de melk na openen van het pak
nog 7 dagen vers?
Ik geloof niet dat dat de term 'vers' nog mag hebben
én
als we het procedé hierboven nog eens herlezen,
komen we ook bij:


2.
Helemaal natuurlijk? Wat is helemaal natuurlijk?
Als de natuur het zo bedoeld heeft 
dat de melk verwarmd moet worden,
waarom heeft een koe dan geen stookketel in haar lijf?
En als de room van de melk gehaald moet worden,
waarom geeft de koe die room er dan uberhaupt bij?
Volgens mij valt het antwoord op die vragen
te lezen bij:

3.
Al het goede van Nederlandse weidemelk?
Een koe verwarmt haar melk niet 
omdat dat alle bacteriën zou doden,
ook de goede, de probiotica.
Het vernietigt de enzymen die nodig zijn
om de melk goed te verteren.
De koe geeft de room erbij 
omdat die voedzaam is!
Ze slingert haar melk niet
omdat de melk dan verandert
en de verschillende bestanddelen niet meer herkend
en dus ook niet meer goed verwerkt kunnen worden
door het kalf (of de mens) dat zich met de melk voedt.
Juist ja, alleen de melk recht uit de koe
- de koe die haar natuurlijk voedingspatroon volgt -
bevat 'al het goede van Nederlandse weidemelk'!
En dat brengt ons dan eigenlijk ook wel bij:

4.
Als melk conserveermiddelen of andere toevoegingen bevat, 
mag die volgens de wet geen melk meer heten.
Dit staat te lezen bij de veelgestelde vragen
op de site van Melkunie.
Ik zou daar graag een vraag aan toevoegen:
Als melk allerlei bewerkingen ondergaat
en gescheiden wordt in 
room en 'supermarkt-melk',
mag die dan nog melk heten?

5.
Meer tijd om een aangebroken pak leeg te drinken
en dus minder verspilling
omdat je de melk niet weg hoeft te gooien?
Het is een non-argument.
Uiteindelijk is het de consument 
die wél of niet voedsel weggooit.
Het is de consument die beslist liever iets weg te gooien,
dan de inspanning te doen om iets creatiefs te bedenken 
om 'restjes' tijdig te verwerken.
Iets weggooien hoeft nooit.
Het is gewoon een kwestie van nadenken
voor je iets koopt,
voor je een pak openmaakt,
voor je wat dan ook doet.


disclaimer:
Het bovenstaande is het betoog van een bewuste consument. 
Een consument die haar melk (nou ja, die van de koe of buffel), tegen alle overheidsadviezen in, rauw verwerkt;
ook na 7 dagen nog,
want dat gaat prima als je de melk goed bewaart.
Een consument die geniet van het romige 
van haar rauwmelkse kefir. 
Een consument die voelt hoe voedzaam juist dit product is. 
Een consument die zo een lijstje kan oplepelen 
van het vele positiefs dat rauwmelkse kefir 
voor haar gezondheid (en die van haar naasten) heeft opgeleverd.

Het bovenstaande is het betoog
van een consument die (waarschijnlijk) niet representatief is 
voor het gros van de Nederlandse consumenten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten