donderdag 24 november 2016

Groenlof unami

Het is weer tijd voor groenlof
en daarmee
is het ook weer tijd
voor nieuwe inspiratie.
Want die groenlof,
die is nogal bitter...
En op de smaaktoon bitter
zijn we als mensen
nu eenmaal niet zo gesteld.


Unami
doet het een stuk beter
in onze beleving
en dus besloot ik
voor dit nieuwe groenlof-gerecht
eens op die smaaktoon in te steken.


Mijn eerste idee was
om de groenlof niet te plat te koken
en dus voegde ik deze pas op het laatst toe.
We hadden echter over van de maaltijd
en de volgende dag
bleek het opgewarmde gerecht
veel meer gebalanceerd
en daarmee ook lekkerder van smaak.


Mijn tip dus:
Maak het gerecht al vroeg op de dag
zodat de smaken de tijd hebben
om op elkaar in te werken
voor het gerecht als maal geserveerd wordt.


 Groenlof unami
(6 porties)

Ingrediënten:
1 broccoli
1 groenlof
1 ui
3 tenen knoflook
2 + 1/2 el zonnepitten
2 sinaasappels
160 ml coconut aminos
2 el ketjap manis
1 el appelazijn
120 g gerookte baconblokjes
140 g wilde rijst

Bereiding:
Verhit wat olie in een pan en bak de blokjes bacon even aan.
Pel en snipper ondertussen de ui en knoflooktenen en voeg deze dan toe in de pan.
Fruit deze langzaam aan.
Snijd de broccoli in grote roosjes (de steel kun je schillen en in blokjes snijden).
Snijd de blekere 'hart'-delen uit de bladeren groenlof en doe deze weg (deze zijn het bitterst).
Snijd het overige groenlofblad fijn.
Pers de sinaasappels en mix het sap met de ketjap, appelazijn, coconut aminos, 100 ml water en 1/2 el zonnepitten tot een sausje.
Schenk het sausje in de pan en voeg dan de overige zonnepitten, de groenlof en de broccoli toe.
Breng de saus aan de kook en zet de pan op een rooster op de bodem van de bakoven.
Laat de broccoli hier in zo'n 20 minuten gaar koken/stomen. Schep de broccoli halverwege de tijd een keer om zodat het andere deel in de saus ligt.
Laat het gerecht nu afkoelen zodat de saus kan indikken.

Kook de wilde rijst in ruim water in 45-60 minuten gaar.
Warm de broccoli-groenlof stoofpot op en schep de wilde rijst erdoorheen.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten