donderdag 10 november 2016

Kastanjesoep


6,5 kilo tamme kastanjes
brachten onze lieve vrienden
uit Frankrijk mee.
Geraapt op eigen land!

Het betekende voor ons
een weekje van stramme vingers
en pijnlijke vingertoppen.
Immers,
kastanjes bewaren niet goed ongepeld
en de kilo's moesten dus snel verwerkt worden.
En tja,
kastanjes pel je het makkelijkst
als ze warm zijn...


Maar voor deze heerlijke rijkdom
hadden we dat graag over!

We poften en aten,
we kookten en vroren in
én we kookten, droogden en maalden
om kastanjemeel te verkrijgen.

Je kunt dus
nog wat recepten verwachten.
Te laat voor dit jaar...
maar het waard om te onthouden
voor de oogst van volgend jaar!



Kastanjesoep
(4 porties)

Ingrediënten:
400 g gekookte kastanjes
1 ui
1 teen knoflook
1 liter bouillon
4 blaadjes keukensalie
4 blaadjes honingsalie
1/2 tl Keltisch zeezout

Bereiding:
Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan in wat olie.
Voeg dan de kastanjes, salie en bouillon toe en breng dit aan de kook.
Laat de soep minimaal een half uur pruttelen.
Pureer de soep dan en voeg eventueel wat zout toe. Mijn bouillon was ongezouten en ik voegde 1/2 tl zout toe aan de soep om de smaken net wat beter uit te laten komen.


Tip:
Vraag je jezelf af hoe je kastanjes kunt koken? Breng een pan met water aan de kook. Halveer de kastanjes (inkruisen kan ook, maar ik vind halveren makkelijker) en laat ze met een schuimspaan in het water zakken. Zet de pan 15 minuten in de kookoven en haal dan de kastanjes uit het water. Doe één schuimspaan per keer, omdat je dan de kastanjes van de vorige batch gepeld kunt hebben in de tijd dat de nieuwe batch kookt. Kastanjes pellen immers het beste als ze nog goed warm zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten