donderdag 8 juni 2017

Bonenschotel met een mix van zwarte-, borlotti- en kidneybonen

Laatst kocht ik,
sinds zeer lange tijd,
weer eens een zak tortillachips.
Niet om zomaar op te eten,
maar met de bedoeling ze te gebruiken
in een lekkere bonenschotel.


De kinderen reageerden licht verontwaardigd
toen bleek dat de tortillachips gereserveerd was,
maar toen een paar dagen later

ieder zijn eigen portie van dit gerecht voor zijn neus kreeg,
heb ik geen 'boe' of 'bah' meer gehoord ;)

"Dit is echt lekker!" verzuchtte de jongste
en de rest van het gezin
kon zich daar alleen maar bij aansluiten!




Gemixte bonenschotel
(4 porties)
 
Ingrediënten:
250 g rundergehakt
250 g bataat
2 uien
2 tenen knoflook
1 tl djintan
1 tl paprikapoeder
1/2 tl gemalen korianderzaad
200 g kidneybonen
80 g zwarte bonen
40 g borlotti bonen
50 g incabessen

Voor de saus:
400 g tomaat
130 g gekookte bloemkool
 chipotle naar smaak (ik gebruikte een klein stukje)
2 el ahornsiroop
1,5 el appelazijn
1/2 tl gerookt paprikapoeder

Extra:
Zak tortillachips
evt. 1x recept vegan zure room van Oh She Glows

Bereiding:
Vergeet niet een dag van te voren de gedroogde bonen te weken!
Kook de bonen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Doe alle ingredienten voor de saus samen in de blender en laat deze er een glad sausje van mengen. Of zet er de staafmixer op!
Schil en snipper de uien en knoflook.
Verhit wat olie in een ruime braadpan en fruit hier de uien en knoflook in aan.
Voeg het gehakt toe en de specerijen en schep alles goed onder elkaar.
Bak het gehakt lichtjes aan.
Schil ondertussen de bataat en snijd deze in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
Bak de bataat 5 à 10 minuten mee en voeg dan ook de gekookte bonen toe.
Meng de saus en de incabessen erdoor en laat, in de kookoven, alle smaken nog minimaal een half uur op elkaar intrekken.
Óf doe net als ik: vet vier 1-persoons pannetjes of ovenschaaltjes in en schep deze vol met het mengsel.
Verdeel wat tortillachips over de schaaltjes (rasp er eventueel ook nog wat kaas overheen) en bak de bonenschotels halverwege de braadoven in 10 minuten verder af.
Serveer eventueel met nog wat tortillachips en dat heerlijke recept van Oh She Glows.
Mmmm!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten