vrijdag 8 december 2017

Verwarmende pompoenschotel met wilde rijst

Wanneer de gure wind en natte sneeuw
je tot op het bot verkleumd hebben,
is het heerlijk om te gaan zitten
met een kom (een bord kan natuurlijk ook)
goed gevuld met deze pompoenschotel.


Daar knapt een mens weer van op!

Het lijkt misschien wel wat werk,
dit recept,
en misschien ís het ook wel zo.
Maar ik zou je toch willen aanraden
het gewoon eens te maken.
Het is het echt waard!




Verwarmende pompoenschotel met wilde rijst

Ingrediënten:
300 g pompoen
200 g prei
60 g wortel
1 teen knoflook
250 g rundergehakt
1 cup wilde rijst

voor de saus
150 g pompoen
150 g aardappel
handvol wortelloof
een half handje basilicum
wat verse lavas
wat verse oregano
blokje verse gember
1/2 el tijm
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl Keltisch zeezout
1/4 tl paprikapoeder
 
Bereiding:
Kook de wilde rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Boen de aardappel en pompoen goed schoon en snijd deze dan in blokjes.
Doe ze met wat water in een pan een kook ze gaar.
Giet af, maar bewaar het kookvocht.
Doe de blokjes in een blender of keukenmachine met de helft van de basilicum en het wortelloof. Voeg ook de overige ingredienten voor de saus toe, evenals wat van het kookvocht. Of doe ze in een royale kom en mix ze met de staafmixer tot een mooie saus. De saus mag lekker dik blijven.
Snijd nu de rest van de pompoen in kleine blokjes, evenals de wortel.
Snijd de prei (wit en groen) in smalle repen en pel en snipper de knoflook.
Verhit wat olie in een braadpan en bak hierin het gehakt rul.
Voeg de prei en knoflook toe en bak deze kort mee.
Voeg dan de pompoen en wortel toe en bak deze een minuut of 5 mee.
Schep de saus door het mengsel in de braadpan en zet de pan in de kookoven.
Laat alles daar nog minimaal een half uurtje stoven.
Serveer met de wilde rijst en laat je verwarmen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten