donderdag 22 maart 2018

Flatbread van aardappel, bataat en knolselderij

Zin in een lekker flatbread?
Dan is dit recept zeker een aanrader.


Toegegeven,
het is zeker niet de snelste manier om een flatbread te maken.
Met alleen bloem, zout en water,
en eventueel wat gist of baksoda,
ben je sneller klaar.

Maar door gekookte aardappel, zoete aardappel
én knolselderij te gebruiken in je deeg,


maak je het flatbread natuurlijk wel ineens een stuk voedzamer.
En het is ook nog eens erg lekker!







Flatbread van aardappel, bataat en knolselderij

Ingrediënten:
350 g aardappel
350 g bataat
100 g knolselderij
2 tenen knoflook
1/2 tl Keltisch zeezout
ong. 4 cup tarwemeel

Bereiding:
Schil de aardappel, bataat en knolselderij en snijd daarna in blokjes.
Doe ze in een pan, samen met de gepelde knoflooktenen, en met voldoende water en breng aan de kook.
Kook alles in zo'n 15 minuten gaar.
Giet het water af en prak alles klein.
Voeg het zout toe en dan beker voor beker het meel.
Kneed het deeg steeds goed door.
Hoeveel meel je precies nodig hebt, is afhankelijk van hoe vochtig je prak is en ook van de maling van je meel.
Blijf gewoon goed kneden en meel toevoegen tot je deeg niet meer te plakkerig is. Ik besloot het deeg wat plakkeriger te verwerken, omdat ik op een gegeven moment niet meer meel toe wilde voegen (vond ik zonde van de voedingswaarde). Daardoor was het deeg moeilijker uit te rollen en deed ik het op deze manier:
Leg een vel bake-o-glide of bakpapier op je aanrechtblad.
Leg er een hoopje deeg op en daarop weer een vel bake-o-glide of bakpapier.
Druk het deeg nu wat platter tussen de vellen en rol het daarna tussen de vellen verder uit tot een platte ronde.
Leg je flatbread tussen de vellen op de sudderplaat. Bak een minuut of zo en keer om. Als het goed is, kun je het vel wat nu bovenop ligt makkelijk van het flatbread lostrekken.
Bak ook de andere kant kort.
Schep het flatbread van de bake-o-glide en toast het een paar seconden aan weerszijden op de hete plaat.
Op naar de volgende!

Tip:
Kneed Italiaanse kruiden door het deeg, of bijvoorbeeld sambal.
Of bestrijk het flatbread met knoflookolie voor je het op de hete plaat nog een paar seconden toast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten