zaterdag 28 november 2015

Recept: Pepernoot en kruidnoot

Sommige mensen nemen er aanstoot aan:
 kruidnoten die pepernoten genoemd worden.
Ik maak er niet zo'n probleem van
en zie het gewoon als een kans
 op een mooie les thuisonderwijs!

We bakken ze gewoon allebei
en leren en proeven zo het verschil!
(Hoewel ik daar natuurlijk wel bij moet opmerken,
dat ik probeer de recepten wat minder 'gesuikerd' te maken
en onze peper- en kruidnoten dus
anders zijn dan het origineel).


Kruidnoten
(misschien wel 100 stuks!)



Ingrediënten:
250 g volkoren speltmeel
100 g zachte roomboter
85 g kokosbloesemsuiker
1 ei
1 el appelazijn
1 el speculaaskruiden
1 el appelstroop
1 tl kaneel
1 tl baking soda
snuf Keltisch zeezout 

Bereiding:
Meng de baking soda en kruiden door het meel.
Voeg dan boter, ei, appelstroop en appelazijn toe en kneed dit goed door het meel (of laat de keukenmachine dit doen).
Als het deeg nog wat droog is, kun je een beetje water toevoegen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
Let op: de kruidnoten gaan nog flink rijzen, dus houd hier rekening mee in het formaat wat je draait.
Bak de kruidnoten in het midden van de bakoven in 20 minuten gaar en vergeet niet halverwege de tijd de bakplaat een keer te draaien.
Laat de kruidnoten uit de oven afkoelen en knapperig worden.




Pepernoten
(zo'n 50 stuks, afhankelijk van je model)


Ingrediënten:
175 g volkoren speltmeel
80 g honing
20 g appelstroop
1 el appelazijn
1 el speculaaskruiden
1 tl gemalen anijszaad
1 tl baking soda
snuf Keltisch zeezout

Bereiding:
Meng de kruiden en baking soda door het meel.
Voeg de azijn, appelstroop en honing toe en kneed dit goed door het meel.
Wanneer het deeg nog wat droog is, voeg dan een beetje water toe.
Let op, het deeg moet plakkerig, maar niet nat zijn!
Laat het deeg anderhalf uur opstijven in de koelkast.
Vorm propjes van het deeg en leg ze op bakpapier op een bakplaat.
Bak ze bovenin de bakoven in 10 minuten gaar.



Veel bakplezier
en maak er een heerlijk leerzaam avondje van ;)

1 opmerking:

  1. Tonijn in blik is super gezond en zit rammetje vol met omega 3 dus kopen en verzamelen maar. Tonijn met zongedroogde tomaten, pittige tonijn, tonijn pate wij hebben het. Goede combi’s zijn natuurlijk olijven, Frans geroosterde toast, kappertjes, of zoals het heurt een glas champagne

    BeantwoordenVerwijderen