zaterdag 5 maart 2016

Bataat en biet zoals 'Anna'

Pommes Anna is een klassiek Frans gerecht
opgebouwd uit laagjes dun gesneden aardappel
en geklaarde boter.
Traditioneel wordt het gerecht bereid in een speciale koperen pan
en gedraaid tijdens de bereiding
om overal een mooie korst te krijgen.


Ik gebruikte mijn ghee-variaties
om een Bataat Anna en Bieten Anna te maken.
Zonder korstjes,
want bij gebrek aan de juiste pannen
zou het keren een wel hele lastige zaak worden.



Misschien heb jij wel geschikte pannen
en dan hoor ik graag hoe beide Anna's smaakten mét korsten.
Ik weet alleen hoe ze smaken als ze zacht en smeuïg zijn:
heerlijk!
En samen zijn ze zeker een goede combinatie!


Bataat Anna
(3 personen)

Ingrediënten:
800 g bataat, schoongemaakt
100 g ghee met Ethiopische twist

Bereiding:
Laat de ghee smelten.
Snijd de bataat in schijven van maximaal 2 mm dik.
Vet een ondiepe pan of andere geschikte vorm in met de ghee.
Leg er dakpansgewijs een laag bataat in.
Bestrijk de laag met ghee.
Blijf laagjes maken en met ghee bestrijken tot alle bataat in je pan ligt.
Giet de overige ghee over de bataat heen.
Leg een velletje bakpapier op de bataat en plaats er een zwaardere ovenschaal op. Dit zorgt ervoor dat de bataat mooi aangedrukt blijft in de oven.
Zet de pan op een rooster op de braadovenvloer en bak de bataat in 45 minuten gaar.
Als je dit wilt zou je de bataat nog 10 minuten onafgedekt in de oven kunnen laten staan om bovenop een mooi korstje te krijgen.


Bieten Anna
(3 personen)

Ingrediënten:
800 g bieten, schoongemaakt
100 g knoflook-ghee

Bereiding:
Laat de ghee smelten.
Snijd de bieten in schijven van 1 mm dik.
Vet een ondiepe pan of andere geschikte vorm in met de ghee.
Leg er dakpansgewijs een laag bieten in.
Bestrijk de laag met ghee.
Blijf laagjes maken en met ghee bestrijken tot alle bieten in je pan liggen.
Giet dan de overige ghee eroverheen.
Leg een velletje bakpapier op de bieten en plaats er een zwaardere ovenschaal op. Dit zorgt ervoor dat de bieten mooi aangedrukt blijven in de oven.
Zet de pan op een rooster op de braadovenvloer en bak de bieten in 45 minuten gaar.
Als je dit wilt zou je de bieten nog 10 minuten onafgedekt in de oven kunnen laten staan om bovenop een mooi korstje te krijgen.

Tip: De twee Anna's zijn heel lekker te combineren met elkaar! En voor de vleeseters onder ons: serveer het met wat gerookte kipfilet, hmmm!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten