donderdag 2 november 2017

Appelchutney


De appels worden weer geoogst!
Tijd dus
om het een en ander in te maken.
Appeljam, appelmoes, gedroogde appelchips...
Of deze appelchutney!

Lekker als dipper bij een kaasplankje,
als bijgerechtje op het bord
of
voor een interessante boterham.


Maar binnenkort deel ik hier ook een recept
waarin ik deze appelchutney op een andere manier verwerkte

en waarvoor ik hier in Huize D'Agaraad
de handen op elkaar kreeg.
Houd de site in de gaten!


Appelchutney

Ingrediënten:
1 kg appelen
250 g ui
1 teen knoflook
50 ml balsamicoazijn
350 ml witte azijn
200 g rietsuiker
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl kurkuma
2 blaadjes laurier
snuf foelie
snuf peper en zout

Bereiding:
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Neem een ruime pan en doe hier de appels, de ui en de (gewassen) rozijnen in.
Pers de knoflook erboven uit en voeg de laurierblaadjes toe.
Voeg de balsamicoazijn toe en 150 ml van de witte azijn én de suiker. Roer goed door.
Verwarm alles tot de appels goed gaar zijn.
Voeg dan de rest van de azijn toe en laat de chutney in de kookoven inkoken tot deze een moesje is. In de kookoven zal roeren niet nodig zijn, maar laat je chutney op de sudderplaat inkoken dan zul je regelmatig moeten roeren om aanbranden te voorkomen.
Doe een lepel chutney op een bordje en laat afkoelen om de smaak goed te kunnen beoordelen.
Kruid de chutney af, verwijder de laurierblaadjes en giet of schep de chutney dan gloeiend heet in steriele potten. Draai direct de deksel erop. Eventueel kun je potten nog 20 minuten wecken op 80˚ C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten